Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Onderzoek financiële afpersing naaktbeelden jongens

10-05-2019

Hulporganisatie Helpwanted.nl en Slachtofferhulp Nederland zijn een onderzoek gestart naar financiële afpersing met naaktvideo’s of –foto’s onder jongens tot en met 26 jaar.

Vorig jaar verdubbelde het aantal jongens dat melding maakte van deze vorm van financiële afpersing ten opzichte van 2017. Helpwanted.nl ontving toen 552 keer meldingen; 79 procent daarvan kwam van jongens en mannen.

Chatbox

De slachtoffers werden vaak zonder hun medeweten gefilmd en in bijvoorbeeld een chatbox verleid tot het hebben van seksueel online contact. De afpersers vragen meisjes hierna vaak om extra naaktbeelden, bij jongens wordt meteen om geld gevraagd.

"We zien dat er soms echt bendes achter zitten die hier hun beroep van hebben gemaakt. In heel veel landen is dit echt een megabusiness," aldus Nikki Lee Jansen, ervaringsdeskundige en werkzaam bij Helpwanted.nl. Helpwanted.nl is onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM).

Aangiftebereidheid

Met de onderzoekscampagne die gisteren is begonnen, hopen Helpwanted.nl en Slachtofferhulp onder meer inzicht te krijgen in de relatie tussen slachtoffer en afperser. Ook onderzoeken zij de aangiftebereidheid onder jongens.

Meer informatie

externe linkHelpwanted.nl