Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Jeugdbeschermingsketen is te lang’

26-02-2019

"Jeugdbescherming is een te lange keten, die kinderen te lang op hulp laat wachten." Dat schrijft Astrid Rotering, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, in een opiniestuk op nrc.nl. Zij pleit ervoor om enkele instanties op te heffen.

Rechtsposities

Bij de aanpak van kindermishandeling zijn diverse organisaties betrokken: Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, en de Jeugdbescherming. Deze instanties worden apart gefinancierd en werken vanuit verschillende rechtsposities, respectievelijk Wmo, Burgerlijk Wetboek, en Jeugdwet. "Iedere instantie staat voor dezelfde vragen, dezelfde gezinnen en werkt op basis van min of meer dezelfde informatie", aldus Rotering op nrc.nl. "Maar ieder moet een eigen plan maken, met eigen regels en een eigen taakomschrijving werken, op basis van eigen bevoegdheden. Elke schakel maakt de keten langer en laat het kind langer op hulp wachten."

Wachtlijst

Eind januari stonden er 2.800 kinderen op de wachtlijst van de Raad voor de Kinderbescherming. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tikte de raad hierover al op de vingers.

externe linkJeugdbescherming kan met minder instanties toe, nrc.nl, 25 februari 2019.