Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kinderontvoeringen voor het eerst in vier jaar gedaald

26-07-2019

Voor het eerst in vier jaar is het aantal kinderen dat ontvoerd is vanuit of naar Nederland gedaald. Het aantal ontvoerde kinderen is afgenomen van 288 in 2017 naar 221 in 2018. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Het gaat om een daling van 23 procent. Ook het aantal kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden is afgenomen: van 488 in 2017 naar 287 in 2018. Het Centrum wijdt deze daling mede aan meer inzet op preventie (waaronder preventieve mediation), betere bewustwording bij ouders en scherpere controle. Het Centrum heeft van minister Dekker van Rechtsbescherming de opdracht gekregen om de komende drie jaar extra in te zetten op preventie.

De moeder

In 69 procent van de kinderontvoeringszaken is de moeder de ontvoerder. Het komt relatief vaker voor dat niet de ouders, maar familieleden de ontvoerder zijn. In 2018 was dit het geval in 4 procent van de kinderontvoeringen.

Van de 221 kinderen die zijn ontvoerd, zijn 147 kinderen vanuit Nederland en 74 kinderen naar Nederland ontvoerd. Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen is vijf jaar of jonger. De top 5 van landen waar kinderen vanuit Nederland naar toe zijn ontvoerd, wordt aangevoerd door Duitsland, gevolgd door Polen, Belgiƫ, Turkije en Spanje. De meeste ontvoeringen naar Nederland zijn vanuit de buurlanden Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Mediation

Steeds vaker wordt mediation vroegtijdig ingezet om kinderontvoering te voorkomen. Vroegtijdig ingrijpen beperkt de schade aan een kind als gevolg van een (dreigende) kinderontvoering.

Meer informatie

externe linkCentrum Internationale Kinderontvoering