Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Liefde zonder vlinders

14-09-2015

Merel van Groningen, die zelf als tiener te maken kreeg met seksueel misbruik, verzorgt voorlichtingsdagen op scholen. Tijdens deze voorlichtingsdagen sprak zij met tientallen jongeren.

Jongeren worden steeds vroeger seksueel actief. Op internet worden de meest intieme details uitgewisseld. De smartphone waarmee ze versmolten lijken, is daarbij een onvoorspelbaar wapen.

Ruilseks, grooming, sexting

In Liefde zonder vlinders zijn de meest in het oog springende praktijkcases geselecteerd.
Waarom krijgt het ene kind een abortus en laat het andere zich oraal bevredigen door 'domme meisjes'. Termen als ruilsex, grooming, sexting, cyberporno en digitaal pesten en hun betekenis komen aan de orde. Hoe is het mogelijk dat jongeren bereid zijn te liegen, te bedriegen en te kwetsen zonder enig besef van wat ze een ander daarmee aandoen?

Professionals en jongeren

De cases die Merel van Groningen optekende, legde zij voor aan een team deskundigen op het gebied van zedenzaken, jeugdzorg, pedagogiek en jongerenseksualiteit. Ook verwerkte Van Groningen ervaringen uit haar eigen hulpverlenerspraktijk.

Liefde zonder vlinders richt zich op iedereen die tieners in zijn/haar omgeving heeft, zoals ouders, docenten, maatschappelijk werkers en jeugdwerkers, maar ook op de jongeren zelf.


Groningen, M. van. Liefde zonder vlinders. (2015). Utrecht: Veltman Uitgevers.
ISBN: 90 897 59 808
Prijs: € 14,95
Verschijningsdatum 25-09-2015