Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Informatie voor mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn

Uit de schaduw

01-09-2001

In deze brochure staat beknopt beschreven wat seksueel misbruik van jongens inhoudt en welke gevolgen het heeft. Uit de schaduw bevat handzame informatie voor mannen die dit in hun jeugd hebben meegemaakt.

Er zijn in Nederland veel mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn. De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht geschonken aan dergelijke jeugdervaringen. Op televisie wordt er in documentaires en talkshows over gesproken, in kranten en weekbladen wordt erover geschreven. Soms wordt er een boek of onderzoek over gepubliceerd.

Deze publicatie geeft antwoorden op vragen als: hoe vaak komt het voor? Wat voor invloed heeft het? Hoe kan het dat de gevolgen op alle levensterreinen voelbaar zijn? Worden jongens die misbruikt zijn later daders – of juist goede vaders? Kunnen jeugdervaringen met seksueel misbruik ooit vergeten worden, of verwerkt? Deze en vele andere vragen komen in deze brochure aan de orde.

Uit de schaduw is bedoeld voor mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn. De informatie is zeker ook bedoeld voor hun partners, familie en anderen die meer willen weten over seksueel misbruik van jongens. De brochure bevat vele citaten van mannen die vertellen over hun ervaringen. Die zijn afkomstig uit hulpverleningsgesprekken die de schrijvers van de brochure de afgelopen tien jaar voerden. Deze verhalen maken duidelijk dat seksueel misbruik een grote invloed kan hebben op het leven van mannen, maar dat het mogelijk is om uit de schaduw van deze jeugdervaringen te komen.

Bestellen

Stichting Ambulante Fiom
Postbus 1019
5200 BA Den Bosch.
E-mail: centraal.bur@fiom.nl
Kosten: € 6,81

Uit de schaduw, informatie voor mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn, André Lubbers en Joop Beelen, Stichting Ambulante Fiom, 2001.