Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De cruelty link op papier en in de praktijk

28-08-2013

Een onderzoek naar de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.

Om de relatie te onderzoeken is er een literatuurstudie uitgevoerd, zijn vragenlijsten afgenomen bij 22 slachtoffers van huiselijk geweld en zijn dertien deskundigen vanuit de praktijk en wetenschap geïnterviewd.

Op basis van de literatuurstudie, het vragenlijstonderzoek en de interviews geconcludeerd worden dat er, net als in het buitenland, ook in Nederland sprake is van een verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld, maar het blijft onduidelijk hoe sterk het verband is. Daarnaast wordt ook niet duidelijk welke concrete gedragingen van huiselijk geweld en dierenmishandeling met elkaar in verband kunnen worden gebracht. In de onderzoeken wordt gesproken over huiselijk geweld en dierenmishandeling in het algemeen, maar het huiselijk geweld en dierenmishandeling aan elkaar gekoppeld worden? Of gaat het juist om specifieke vormen hiervan?

pdf bestandDe cruelty link op papier en in de praktijk. Een onderzoek naar de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. (pdf, 337 Kb) (Via beke.nl)


Hardeman, M. (2013). De cruelty link op papier en in de praktijk. Een onderzoek naar de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Proces, 92(4), 266-277.