Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De dochters van Zahir : tussen traditie en wereldburgerschap

01-10-2010

Ervaringen en kennis opgedaan met de hulpverlening aan meiden uit eerculturen vanwege eerkwesties.

In een periode van ruim drie jaar bood Zahir crisisopvang en behandeling aan 121 meisjes en jonge vrouwen uit migranten- en vluchtelingengemeenschappen in Nederland. Met name aan Marokkaanse, Turkse en Irakese meiden maar ook aan meisjes en jonge vrouwen uit onder andere Afghanistan, Algerije, Egypte, Koeweit, Libanon, Soedan, Somalië en Syrië. De collectieve cultuur waar deze meiden uitkomen verschilt fundamenteel van een individualistische westerse cultuur. De problemen waar zij mee te maken hebben verschillen eveneens fundamenteel van die van meiden met een westerse achtergrond.
En dat geldt ook voor mogelijke oplossingen en de manier waarop de hulpverlening vorm moet krijgen.

In De dochters van Zahir beschrijven Linda Terpstra en Anke van Dijke de ervaringen en de kennis die ze de afgelopen drie jaar hebben opgedaan met de hulpverlening aan meiden uit eerculturen die gevlucht zijn van huis vanwege eerkwesties en die – soms zeer ernstig – werden bedreigd omdat ze de familie-eer hadden geschonden.

Meer informatie (inhoudsopgave) en bestellen

Dijke, A. van, & Terpstra, L.(2010). De dochters van Zahir : tussen traditie en wereldburgerschap Amsterdam : SWP. 230 p. ISBN: 978-90-8850-182-1