Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De klant erbij. De Strafbaarstelling van seks met 16- en 17-jarigen tegen betaling

23-11-2015

Rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, over de vervolging en berechting van betaalde seks met minderjarigen van 16 en 17 jaar sinds het jaar 2000.

Kinderen hebben recht op bescherming tegen seksueel geweld. Het hebben van seks met een kind jonger dan 18 jaar tegen betaling is een ernstige inbreuk op de seksuele integriteit van kinderen en is strafbaar. Om meisjes en jongens daartegen te beschermen, is het belangrijk dat klanten die gebruik maken van de seksuele diensten van een minderjarige, worden opgespoord en vervolgd. Sinds begin 2015 heeft de aanpak van klanten van 16- en 17-jarigen een impuls gehad.

In het rapport wordt de hoop uitgesproken dat het OM die aanpak verder doorzet en dat de rechtspraak toewerkt naar meer helderheid en eenduidigheid bij het opleggen van straffen.

Samenvatting en download

externe linkNationaal Rapporteur: bescherming minderjarigen tegen betaalde seks vraagt om aanpak van klanten (via nationaalrapporteur.nl)


Dettmeijer, C. (2015). De klant erbij. De Strafbaarstelling van seks met 16- en 17-jarigen tegen betaling. Den Haag: Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.