Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Empowering Circles. Circles of Support and Accountability

03-11-2015

Onderzoek naar de effecten van COSA, waarbij vrijwilligers zedendelinquenten ondersteunen bij hun terugkeer in de maatschappij.

Zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten en in een sociaal isolement leven, hebben een hoger risico op recidive. Toepassing van het in Canada ontwikkelde Circles of Support and Accountability (COSA) verkleint het risico op recidive en draagt bij aan een succesvolle re-integratie van zedendelinquenten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Mechtild Höing van Tilburg University. Zij onderzocht wat de effectieve factoren in COSA zijn.

In COSA ondersteunt een groep vrijwilligers een veroordeelde zedendelinquent bij de terugkeer naar de samenleving. Zij worden begeleid door professionals van Reclassering Nederland.

“Wat maakt nu dat COSA werkt? Welke factoren spelen daarbij een belangrijke rol? Het blijkt dat het bieden van een sociaal netwerk aan de zedendelinquent cruciaal is. Juist een sociale netwerk doet de recidivekansen afnemen”, aldus Mechtild Höing. “Ieder mens heeft behoefte aan sociale hechting. Als deze er is, functioneren mensen beter. Ook leren mensen makkelijker als ze sociaal gehecht zijn.” Andere factoren, zoals het verbeteren van algemene vaardigheden, spelen ook een rol.

Effecten op vrijwilligers

Höing onderzocht ook de te verwachten en de ervaren effecten op vrijwilligers. “De vrijwilligers horen vaak schokkende verhalen. Wat doet dit met hen? Dit hebben wij ook onderzocht. Je ziet dat door het goede contact met de andere vrijwilligers in de cirkel zij zich gesteund voelen. Er zijn nauwelijks negatieve effecten te zien in hun functioneren. Ze halen veel voldoening uit het feit dat ze iemand helpen, waardoor tegelijkertijd de kansen sterk afnemen dat deze opnieuw in de fout gaat. Dat motiveert”. Ze concludeert dat COSA-vrijwilligers met de juiste screening en training veilig ingezet kunnen worden.

Meer informatie

externe linkMinder recidive zedendaders door COSA (via reclassering.nl)

externe linkEmpowering Circles. Circles of Support and Accountability (via tilburguniversity.nl)


Höing, M. (2015). Empowering Circles. Circles of Support and Accountability. Tilburg: Tilburg University. Dissertatie.