Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Focus op eer

26-06-2017

Een verkenning van eerzaken voor politieambtenaren en andere professionals

Jaarlijks wordt de politie geconfronteerd met 3.000 delicten waarvan ze vermoedt dat familie-eer een rol speelt. Daarvan zijn 500 zaken zo complex dat hulp wordt ingeroepen van het Landelijk Expertise-centrum Eergerelateerd Geweld. Van die 500 zaken eindigen er jaarlijks 7 tot 17 fataal door moord, doodslag of suïcide.

Familie-eer

Bij familie-eer gaat het vaak om kwesties als het kiezen van een partner, het veroordelen van seksualiteit en zwangerschappen buiten het huwelijk en problemen bij het verbreken van relaties. Geweld in naam van eer kent tal van verschijningsvormen. Dit boek besteedt met name aandacht aan geweld binnen de kring van de familie.

Conflicten online uitgevochten

Digitale chantage speelt een steeds grotere rol in delicten rondom de familie-eer. Hierbij worden compromitterende beelden op internet geplaatst en zijn daar nooit meer af te halen, soms met fatale gevolgen.

De auteur is criminoloog en antropoloog en werkzaam bij het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie.

Meer informatie en bestellen

externe linkFocus op eer (via boomcriminologie.nl)

Lees ook dit artikel in de Volkskrant: externe linkConflicten rond familie-eer worden steeds vaker online uitgevochten (via Volkskrant.nl)


Janssen, J. (2017). Focus op eer. Een verkenning van eerzaken voor politieambtenaren en andere professionals. Den Haag: Boom Criminologie.
ISBN 978‐94‐6236‐660‐2