Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Seksueel geweld en partnermishandeling

Gids zelfhulp- en belangenorganisaties

23-06-2005

Gids zelfhulp- en belangenorganisaties inzake seksueel geweld en partnermishandeling is een overzicht van zelfhulporganisaties op het gebied van seksueel geweld en mishandeling in Nederland.

Zelfhulporganisaties zijn organisaties die een specifiek zorgaanbod gebaseerd op lotgenotencontact en/of ervaringsdeskundigheid bieden, voorwaardenscheppend werk verrichten en op kunnen treden als belangenbehartigers. Wat de in deze gids vermelde organisaties bindt zijn de drijfveren preventie van seksueel geweld en mishandeling, het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksueel geweld en mishandeling, aandacht vragen voor de gevolgen van seksueel geweld en mishandeling en goede zorg voor slachtoffers en betrokkenen.

Naast de zelfhulporganisaties worden ook autonome organisaties genoemd die, onder andere, ondersteuningsgroepen bieden. Dit zijn lotgenotengroepen die begeleid worden door professionele hulpverleners. Anders dan in de vorige uitgave zijn ook telefonische hulpdiensten seksueel geweld en diverse links op het gebied van lotgenotencontact, seksueel geweld en partnermishandeling in deze gids opgenomen.

Zelfhulporganisaties kunnen in korte tijd ontstaan of wijzigen. Indien u aanvullingen of wijzigingen ten aanzien van de gids 'Zelfhulp- en belangenorganisaties inzake seksueel geweld en partnermishandeling 2005' heeft, vragen wij u vriendelijk deze aan Els Kok (e.kok@movisie.nl) door te geven.

Download pdf bestandGids zelfhulp- en belangenorganisaties (pdf, 345 Kb)


Gids zelfhulp- en belangenorganisaties inzake seksueel geweld en partnermishandeling. Kirsten Pietersen, Uitgever Rutgers Nisso Groep en TransAct, 2005