Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Hulp na misbruik het ontketende zwijgen

08-10-2013

Procesbeschrijving van behandeling incestslachtoffer, waarbij de hulpverlener op haar eigen handelen reflecteert.

Omslag Hulp na misbruik het ontketende zwijgen
Marjo, een incestslachtoffer, wordt aangemeld voor hulp door het internaat waar ze woont. De klacht luidt dat Marjo erg gesloten is en moeilijk gedrag vertoont. Men gunt het Marjo dat ze zich leert uiten over wat ze al van kleins af aan heeft meegemaakt.
Marjo wordt aangemeld voor therapeutische hulp. Gekozen wordt voor individuele gesprekken. Deze gesprekken houden een zoektocht in voor zowel Marjo als voor de hulpverlener.
Respect en vertrouwen komen naast boosheid en verdriet dikwijls aan de orde. Ook het thema verlies en wat dat oproept zijn regelmatig onderwerp van gesprek.
Het is als het ware een dans van aantrekken en afstoten. Soms is Marjo open maar op andere momenten juist totaal niet. Dat vraagt veel afstemming van de hulpverlener. Soms lijkt dit te lukken en soms ook weer helemaal niet.
Er is sprake van veel strijd: in Marjo zelf, in de hulpverlener die haar weg zoekt naar dit meisje en tussen Marjo en haar hulpverlener.
Dit boekje geeft een kijkje achter de schermen. Wat gebeurt er tijdens de gesprekken achter het rode lampje van de spreekkamer?

Meer informatie bestellen


Baarslag-Verhoef, G. (2013). Hulp na misbruik het ontketende zwijgen. Hardenberg: Heijink.