Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Modus operandi van de recherche

10-05-2017

De recherchepraktijk in moord- en verkrachtingszaken

Aan de hand van 31 opsporingsonderzoeken naar moord en verkrachting wordt de wijze geschetst waarop de recherche te werk gaat. Daarbij staat de dagelijkse praktijk centraal van rechercheteams die vaak onder grote druk van publiek, media en het bestuur zo snel mogelijk de misdaad moeten oplossen.

Dagelijkse praktijk

Binnen een hectische context moet een team worden samengesteld, technisch onderzoek op de plaats delict (pd) worden verricht, getuigen worden gehoord, telecomgegevens worden opgevraagd. Als een verdachte in beeld komt, moet het rechercheteam bewijs verzamelen, bijvoorbeeld door nader technisch onderzoek, observaties, het plaatsen van telefoontaps en huiszoekingen. In de publicatie wordt deze werkwijze beschreven.

Doel van de publicatie

Het doel van het onderzoek is om rechercheurs in Nederland kennis te laten nemen van de inspanningen, teleurstellingen en successen van collega-rechercheurs. Een nevendoel is om de geïnteresseerde leek rond twee ernstige en aansprekende typen misdrijven een inkijkje te geven in de recherchekeu-ken, zonder overigens ‘geheime recepten te verklappen’.

Download de publicatie

pdf-bestandModus operandi van de recherche (pdf-bestand, 4,20 MB, via beke.nl)

Download het e-book

externe linke-book Modus operandi van de recherche


Wijk, A. van, Leiden, I. van, & Hardeman, M. (2017). Modus operandi van de recherche. De recherchepraktijk in moord- en verkrachtingszaken. Arnhem: Bureau Beke.
Reeks Politiekunde van het Programma Politie & Wetenschap, nr. 87, 2017
ISBN 978 94 635 0020 3