Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Sharia in Nederland: Besneden moslima overleeft terreur om dochters

Onderzoeker, publicist en voormalig huisarts Nizaar Makdoembaks beschrijft in deze publicatie het tragische verhaal van een orthodox islamitische, Somalische moeder en haar twee dochters. Medische, juridische en ethische aspecten uit deze casus worden beschreven tegen de achtergrond van actuele gegevens.

De eerste zwangerschap van de faraonisch besneden Somalische Mohammed L. eindigde in een Nederlands ziekenhuis met een miskraam. Om te curetteren moest haar besnijdenis worden opgeheven. Maar na seksuele klachten van de Somalische echtgenoot werd deze "genitale verminking" in de oorspronkelijke toestand hersteld. Deze hersteloperatie is door de Nederlandse beroepsgroep (KNMG) verboden. Daar de vrouw nog twee keer zwanger raakte (waarbij ze twee dochters kreeg) moest de besnijdenis nog tweemaal opgeheven en weer hersteld worden!

Toen enkele jaren later tegen de wil en na mishandeling van mevrouw Mohammed L. de twee dochters in Somalië werden besneden, raakte zij psychisch in een langdurige crisis. Onder nog niet opgehelderde omstandigheden "viel" zij van 15 meter hoog uit een flat. Na een ziekenhuisopname en revalidatie van enkele maanden kwam ze in een rolstoel terecht.
De toedracht van dit "ongeluk" is nooit uitgezocht. De IGZ is door gynaecologen, trauma-artsen, revalidatieartsen en psychiaters over het vorenstaande (nog) niet geïnformeerd.
(Uit het persbericht)

Bestellen