Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Contextuele hulpverlening na seksueel misbruik

Verder met CLAS

01-08-2000

Resultaten en overdraagbaarheid van contextuele hulpverlening na seksueel misbruik. Beschrijving van het Haagse CLAS-project.

CLAS: Contextuele Leergroepen voor Alle betrokkenen bij Seksueel misbruik. Met deze afkorting maakte Nederland begin jaren negentig kennis, toen een eerste experiment met contextuele hulpverlening na seksueel misbruik van start ging. Uitgangspunt van CLAS-hulpverlening is dat er na seksueel misbruik binnen het gezin aandacht dient te zijn voor het hele gezinssysteem: dat wil zeggen niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de niet-misbruikende ouders, de andere kinderen, de pleger, en - in sommige situaties – voor de eerdere generaties.

In navolging van het eerste experiment ging in de regio Haaglanden een CLAS-project van start. Dit Haagse CLAS-project heeft een schat aan informatie opgeleverd over methodische, beleidsmatige en organisatorische aspecten van contextuele hulpverlening na seksueel misbruik. Deze informatie wordt in deze publicatie beschreven.

• Download pdf bestandVerder met CLAS (pdf, 646 Kb) (via jeugdinformatie.nl)


Verder met CLAS, Resultaten en overdraagbaarheid van contextuele hulpverlening na seksueel misbruik, P. Baeten, M. Zwikker, H. Baartman en C. Janssen, NIZW Uitgeverij, augustus 2000, 160 pagina's, ISBN 9050508421