Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouwelijke Genitale Verminking

25-06-2019

Omvang en risico in Nederland

Dit prevalentie- en incidentieonderzoek heeft actuele cijfers opgeleverd uit 2018 en 2019 over het aantal besneden vrouwen dat in Nederland woont en het aantal in Nederland woonachtige meisjes dat een risico loopt om besneden te worden.

Het complete onderzoek naar vrouwelijke genitale verminking bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. De nationale studie naar de omvang en risico van vgv in Nederland
  2. Studie naar de prevalentie van vgv waargenomen door verloskundigen
  3. Literatuuronderzoek naar de prevalentie en determinanten van vgv in Indonesiƫ en kenmerken van de Indonesische populatie in Nederland.

Dit rapport betreft de uitkomsten van de hoofdstudie. Eind 2019 verschijnt een rapportage met de bevindingen van alle studies inclusief beleidsaanbevelingen.

Het onderzoek van Pharos, in samenwerking met het Erasmus MC, is uitgevoerd in 2018/2019 in opdracht van en met financiering van het ministerie van VWS. Radboudumc, Universiteit Gent, Erasmus MC en het Koninklijk Instituut voor de Tropen waren vertegenwoordigd in de begeleidingscommissie.

Download

pdf-bestandVrouwelijke Genitale Verminking (Pdf-bestand, 609 kB, via rijksoverheid.nl)


Kawous, R., Muijsenbergh, M.E.T.C. van den, Geraci, D., Kwaak, A. van der, Leye, E., Ortensi, L. E. & Burdorf, A. (2019). Vrouwelijke Genitale Verminking. Omvang en risico in Nederland. Utrecht: Pharos.