Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouwelijke zedendelinquenten

15-12-2014

Promotieonderzoek naar kenmerken en motieven van vrouwelijke daders van zedendelicten

Vaak wordt verondersteld dat vrouwen geen zedendelicten plegen. Toch zijn vrouwen wel degelijk ook daders van zedendelicten. En veel van deze vrouwen hebben een medepleger.

Onderzoek naar zedendelinquentie richt zich meestal op mannen. Uit slachtoffer- en daderstudies blijkt echter dat vrouwelijke zedendelinquentie wel degelijk voorkomt. Miriam Wijkman onderzocht de kenmerken van vrouwelijke zedendelinquenten (zowel volwassen als jeugdige daders), hun delicten en - voor de volwassen daders - de ontwikkeling van hun criminele carrière. Zij ontdekte dat de meerderheid van zowel de volwassen als de jeugdige daders een medepleger heeft. Samenplegen lijkt daarmee kenmerkend voor vrouwelijke zedendelinquenten.

Motieven

Ook lijkt het erop dat de motieven van de vrouwelijke zedendaders niet overwegend seksueel van aard zijn. Hiermee samenhangend valt het op dat bij de meerderheid van de volwassen daders (98%) geen seksuele stoornis is vastgesteld. Dit is opmerkelijk gezien het grote aantal minderjarige slachtoffers dat door deze vrouwen is gemaakt. Wellicht dat de seksuele voorkeur van de mannelijke mededader (een voorkeur voor jonge kinderen) hier een rol in speelt. Ook zou het zo kunnen zijn dat het lastig is om seksuele stoornissen en pedofiele interesses vast te stellen bij vrouwen.

Lage recidive

Op basis van criminele carrière-kenmerken zijn drie groepen daders te onderscheiden: eenmalige daders, generalistische daders en specialistische daders. De zedenrecidive is erg laag: 1.5 procent.

De bevindingen van het onderzoek van Wijkman zijn belangrijk voor de politiepraktijk, rechtspraak en forensische behandeling. Zij werkt in haar proefschrift praktische implicaties verder uit.

Download

pdf-bestandFemale sexual offending. Offenders, criminal careers and co-offending (pdf, 3,06 MB), via Vrije Universiteit)


Wijkman, M.D.S. Female sexual offending. Offenders, criminal careers and co-offending. (2014). Proefschrift. Amsterdam: Vrije Universiteit.