Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl december 2006

28-12-2006

Jaargang 6, no. 4 - december 2006

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 600 Kb)

Campagne wijst op grote omvang kinderleed
Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ is de naam van een grootschalige campagne van SIRE om Nederlanders bewust te maken van de grote omvang van kinderleed in ons land. SIRE wil dat mensen hun ogen openen, dat ze er met elkaar over gaan praten en dat iedereen bij zichzelf gaat bedenken wat hij of zij er aan kan doen.

Serie Huisverbod: Groningen biedt uithuisgeplaatste onderdak
Vanaf 1 februari kan in Groningen het huisverbod opgelegd kunnen worden aan plegers van huiselijk geweld. Draagvlak was er in de provincie, volgens projectleider Lienja van Eijkern, al voldoende. “Zowel bij de bestuurders als bij de hulpverleners. Maar het was nog niet voor iedereen duidelijk wat het huisverbod in de praktijk gaat betekenen. De startbijeenkomst was daarom vooral bedoeld om alle professionals op hetzelfde kennisniveau te brengen.”

Voortgang
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik lees vrijwel dagelijks iets over huiselijk geweld in de krant, of ik hoor een bericht op radio of tv. Prima: we moeten blijven hameren op de boodschap dat huiselijk geweld niet acceptabel is!

Landelijk Congres Aanpak Huiselijk Geweld
Het landelijk congres Aanpak Huiselijk Geweld vond dit jaar in de Meervaart in Amsterdam plaats. Tijdens het congres konden negen verschillende marktpresentaties worden bijgewoond. Deelnemers hadden van tevoren de mogelijkheid gekregen om hun vragen aan de marktpresentatoren door te geven. Maar ook tijdens de presentaties was er nog volop gelegenheid vragen te stellen. Een impressie.

Weerbaarheidstrainingen in het onderwijs
Een middel om pesten tegen te gaan, dat is één aspect waarvoor het onderwijs een weerbaarheidstraining kan inzetten. Maar zo’n training kan ook preventief werken tegen huiselijk en seksueel geweld. De lessen kunnen helpen om te voorkomen dat kinderen later zelf slachtoffer of pleger worden. Bovendien komen tijdens weerbaarheidstrainingen regelmatig signalen van huiselijk geweld aan het licht. In de praktijk blijkt dat scholen deze signalen onvoldoende oppakken. “Veel leerkrachten weten gewoon niet wat ze ermee aan moeten”.