Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijk geweld december 2007

22-12-2007

Jaargang 7, no. 4 - december 2007

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 648 Kb)

Congresspecial
Deze laatste kwartaalkrant van 2007 staat geheel in het teken van het Landelijk Congres Aanpak Huiselijk Geweld. De belangstelling voor dit MOVISIE-congres, dat op 26 november in Nieuwegein plaatsvond, was enorm. Bijna 400 deelnemers meldden zich aan. Een goed teken, dat bovendien het thema van het congres ‘Een krachtige voortzetting van het beleid’ extra luister bijzette.

Panel buigt zich over toekomstig beleid
Hoe kan het beleid rondom huiselijk geweld krachtig worden voortgezet? Vier deskundigen gingen, tijdens het MOVISIE-congres Aanpak Huiselijk Geweld op 26 november, in op deze vraag.De zaal discussieerde tijdens de paneldiscussie volop mee.

Serie huisverbod: ‘Een katalysator voor de keten’
De pilots met het huisverbod voor plegers van huiselijk geweld zijn afgerond.De evaluatie hiervan kan elk moment verschijnen.Tijdens het Landelijk Congres Huiselijk Geweld werd alvast een kijkje in de keuken gegeven. “Ik zal maar met de deur in huis vallen, het huisverbod is geen wondermiddel”, aldus Bert Groen, projectleider huiselijk geweld van MOVISIE.

Workshops
Van gemeentelijk beleid tot het leren signaleren in de opleidingen. En van oudermishandeling tot eergerelateerd geweld door jongeren. Op het Landelijk Congres Aanpak Huiselijk Geweld ‘Een krachtige voortzetting van het beleid’,werden tien verschillende workshops gehouden. Deelnemers konden er met deskundigen, maar vooral ook met elkaar, ervaringen uitwisselen.

Geweld in huis raakt kinderen
‘Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt is.’ Zomaar een pagina uit de folder ‘Geweld in huis raakt kinderen’.De publicatie werd tijdens het Landelijk Congres Aanpak Huiselijk Geweld gepresenteerd.Hoewel de folder niet veel groter is dan zeven bij tien centimeter, bevat hij een schat aan informatie voor ouders van kinderen die getuige zijn (geweest) van huiselijk geweld.