Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl, juni 2008

30-06-2008

Jaargang 8, no. 1 - juni 2008

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 648 Kb)

Voortgang
Dit is de laatste uitgave van de krant huiselijkgeweld.nl en dus ook mijn laatste column. Dat wil niet zeggen dat huiselijk geweld minder op de agenda staat, integendeel!

Laatste uitgave gedrukte kwartaalkrant
Het juni-nummer van de krant huiselijkgeweld.nl is de laatste gedrukte uitgave. Zeven jaar na de uitgave van de eerste publicatie is besloten te stoppen met de krant in de huidige vorm. De informatievoorziening over huiselijk geweld wordt volledig digitaal en ligt nu bij de website en E-nieuws huiselijkgeweld.nl.

Naar een grootstedelijke aanpak van huiselijk geweld
Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam willen een voortrekkersrol vervullen bij de aanpak van huiselijk geweld. Deze maand presenteerden de vier grote steden het actieprogramma 'Naar een grootstedelijke aanpak van huiselijk geweld 2008-2011'. Zij pleiten daarin onder meer voor onderzoek naar een speciale rechtbank voor huiselijk geweldzaken.

Zeven veelgestelde vragen over het huisverbod
Het lijkt momenteel misschien even stil rond de Wet tijdelijk huisverbod. Maar niets is minder waar. Gert Varkevisser, landelijk projectleider implementatie huisverbod van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is razend druk met de laatste voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe wet.Het wachten is nu nog op een akkoord van de Eerste Kamer. Aan de hand van zeven veelgestelde vragen licht Varkevisser de stand van zaken rondom het huisverbod toe.

De stelling
Speciaal voor deze laatste uitgave geen 'gewone' Stelling. In plaats daarvan doen we een greep uit de markante uitspraken die de afgelopen jaren in deze krant werden gepubliceerd.

Project Weerbare Moslima's
"Een weerbaarheidstraining speciaal gericht op vrouwen uit niet- Westerse culturen voorziet in een behoefte.Maar de koppeling van zo'n training met een project huiselijk geweld is geen goede zet", spreekt Ingrid van den Bosch uit ervaring. Zij was projectleider van 'Veilig en Fit' in Groningen, een weerbaarheidstraining voor moslima's. De training kon maar met moeite gevuld worden. "Desondanks waren de cursisten achteraf stuk voor stuk heel enthousiast."