Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl juni 2003

01-06-2003

Jaargang 3, no. 2 - juni 2003

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 201 Kb)

In dit nummer van huiselijkgeweld.nl onder andere aandacht voor:

Regeerakkoord Balkenende II:
Het kabinet wil dat er een effectieve aanpak van huiselijk geweld komt. Dat staat in het Regeerakkoord van Balkenende II. Het Regeerakkoord noemt daarbij als voorbeelden: uithuisplaatsing van plegers van huiselijk geweld en daderbehandeling.

Netwerk Huiselijk Geweld bespreekt voortgang:
De uithuisplaatsing van plegers was één van de hoofdthema's op de bijeenkomst van het landelijk netwerk Huiselijk Geweld die vorige maand in Den Haag plaatsvond. De deelnemers bleken zich in grote lijnen te kunnen vinden in de eerste gedachten voor het toekomstige kabinetsstandpunt over dit onderwerp. Andere thema's die deze dag centraal stonden, waren de regierol van de gemeente en huiselijk geweld in allochtone kring.

Opvang voor mannen die thuis klappen krijgen:
Niet alleen vrouwen en kinderen hebben te maken met huiseljik geweld. Mannen kunnen net zo goed slachtoffer worden van mishandeling, bedreiging en stalking. Special voor hen werd onlangs de stichting Humanity in het leven geroepen. Een schuiladres waar deze mannen rust en stabiliteit kunnen vinden. Volgens Carina Smeets, oprichter en voorzitter van Humanity, was dat de hoogste tijd. "Mannen konden nergens terecht."

Slachtoffers aan het woord:
Hoe verlaat je een gewelddadige partner? "Gewoon weggaan", lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen, een verblijfsvergunning of bedreigingen kunnen een belangrijke drijfveer vormen om bij je partner te blijven. Ook blijkt de hulpverlening nog vaak te kort te schieten. Huiselijkgeweld.nl sprak met drie slachtoffers die het lukte om een slopende relatie te beëindigen en aangifte te doen tegen hun (ex)partner.

Aanwijzing Huiselijk Geweld van Openbaar Ministerie:
Kun je een aangifte van huiselijk geweld intrekken? Wanneer wordt een verdachte van huiselijk geweld in verzekering gesteld? en welke informatie moet worden opgenomen in het politiedossier? Slechts enkele voorbeelden van vragen waar de Aanwijzing Huiselijk Geweld van het Openbaar Ministeire antwoord op geeft. De Assense hoofdofficier Roelie van Rossem is voorzitter van de commissie die deze Aanwijzing heeft opgesteld. Ze beschouwt huiselijk geweld als een belangrijk veiligheidsvraagstuk. "Het gaat om geweld en dat is onze core business."

Film wijst moeder op project Let op de Kleintjes:
'Vergeten kinderen' is de titel van de videofilm die onlangs verscheen over kinderen die getuige zijn (of geweest) van huiselijk geweld. Zij werden gevolgd tijdens hun deelname aan de cursus 'Let op de kleintjes' die speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld. "Getuigen van huiselijk geweld zijn vaak nog onzichtbaar voor de hulpverlening", aldus filmmakers Clé Jansen en Anne-Mieke van den Berg. "Maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter je ze kunt helpen met hun gevoelens om te gaan."

De stelling:
Kinderen van twaalf jaar en ouder die weglopen van huis, vanwege huiselijk geweld, dienen specifieke hulpverlening te krijgen. Deze stelling komt van Maarten van Bokhorst, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Hij is van mening dat het reguliere hulpverlening ontbreekt aan kennis en kunde om deze kinderen goed op te vangen.