Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld juni-nummer (2005)

Jaargang 5, no. 2 - juni 2005 -

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 199 Kb)

In dit nummer van huiselijkgeweld.nl onder andere aandacht voor:Voorpagina krant huiselijkgeweld.nl juni 2005

Voortgang:
Meer aandacht voor eerwraak:
Vrouwenopvang, politie en Openbaar Ministerie (OM) slaan de handen ineen om eergerelateerd geweld in Nederland te bestrijden. Een protocol, betere signalering, meer opvangplaatsen en een 'stevigere' aansturing door het OM moeten bijdragen aan een effectievere aanpak van deze vorm van geweld.

Landelijk Congres Huiselijk Geweld 2005:
Een debat over het preventief huisverbod, een uitwisselingsmarkt en de première van een documentaire ‘Gevaarlijke liefde’. Het is slechts een greep uit het programma van het Landelijk Congres Huiselijk Geweld 2005 dat in oktober in Amersfoort wordt gehouden. De organisatie is in handen van TransAct, de Federatie Opvang, het VNG-ondersteuningsprogramma huiselijk geweld en het landelijk project ‘Huiselijk Geweld en de politietaak’.

Vrijwilligers:
Vrijwilligers kunnen een grote steun zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld. Dat is de ervaring van zowel Slachtofferhulp Nederland als het Amsterdamse Netwerk Blue. “Een gesprek met een vrijwilliger is veel laagdrempeliger dan een gesprek met een professional.”

Jeugdige plegers:
“Agressief gedrag van jongeren in het gezin moet ook worden beschouwd als huiselijk geweld. Dat gebeurt nu nog te weinig”, aldus kinder- en jeugdpsychiater Linda Vogtländer. Tijdens haar werk wordt ze regelmatig geconfronteerd met kinderen die hun ouders of broers en zussen naar het leven staan.

Ouderenmishandeling:
De brochure Je ziet het pas als je het gelooft is bedoeld om gemeenten te bewegen om ouderenmishandeling op de agenda te zetten. Het blijkt nog altijd nodig om beroepskrachten ervan te overtuigen dat deze problematiek bestaat.

De Stelling:
Slachtoffers van huiselijk geweld worden na het beëindigen van hun relatie vaak geconfronteerd met torenhoge kosten. Een geplunderde spaarrekening, advocaatkosten, geldeisers die de schulden van de ex-partner komen verhalen. De voorbeelden zijn eindeloos. Maar tot nu toe zijn deze financiële gevolgen bij de aanpak van huiselijk geweld bij sterk onderbelicht gebleven.