Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl maart 2006

30-03-2006

Jaargang 6, no. 1 - maart 2006

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 731 Kb)

Mobiel Aware-systeem groot succes
De mobiele versie van het Aware-systeem is een groot succes. Dat zegt Mascha Kramer van het Awareteam van Vrouwenopvang Rotterdam. Sinds oktober vorig jaar maakt de politieregio Rotterdam-Rijnmond gebruik van het Aware-systeem met GPS. Bedreigde vrouwen kunnen nu ook buiten hun woning met een druk op de knop de politie alarmeren.

Den Bosch wil opvanghuis voor plegers
De Stichting Maatschappelijke en Vrouwenopvang (SMVO) en het maatschappelijk werk (Madi) in Den Bosch willen een opvanghuis openen voor plegers van huiselijk geweld. "We willen op een fatsoenlijke manier aandacht aan deze mannen besteden", zegt Guus van Egdom, directeur van de SMVO.

Voortgang
De pilots voor de invoering van het huisverbod staan in de steigers, de politie boekt flinke vooruitgang bij de aangiftebereidheid van slachtoffers van huiselijk geweld, het aantal gemeentes dat maatregelen uitzet rond huiselijk geweld is flink toegenomen. Kortom: op een breed front wordt gewerkt aan de aanpak van huiselijk geweld.

Politieproject Huiselijk Geweld en de politietaak
Het landelijk project Huiselijk Geweld en de politietaak wordt met twee jaar verlengd. Projectleider Gerda Dijksman legt uit waarom zij blij is met dit besluit. Op dezelfde pagina ook aandacht voor een tevredenheidsonderzoek van de politie Brabant-Noord.

Inge Schepers: "Aanwijzing geschenk uit de hemel"
Drie jaar geleden trad de Aanwijzing Huiselijk Geweld van het Openbaar Ministerie (OM) in werking. De contactofficier Huiselijk geweld van het arrondissementsparket in Arnhem noemt het een geschenk uit de hemel.

Huiselijk geweld in de les: een schoolvoorbeeld
In het (hoger) onderwijs ontbreekt het vaak nog aan structurele aandacht voor huiselijk geweld. Terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om het onderwerp in de les aan de orde te stellen. Dat is ook de ervaring van de Saxion Hogeschool in Enschede.