Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl september 2003

01-09-2003

Jaargang 3, no. 3 - september 2003

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 112 Kb)

In dit nummer van huiselijkgeweld.nl onder andere aandacht voor:

Veel aandacht voor huiselijk geweld:
Wie de kranten de afgelopen maanden heeft bijgehouden, moet het hebben gemerkt: er was in de media bijna continu aandacht voor huiselijk geweld. Daar was ook alle reden toe. Niet alleen waren er schokkende incidenten in de privesfeer, ook de aanpak van huiselijk geweld kreeg veel publiciteit.

Kindspoor maakt getuigen huiselijk geweld zichtbaar:
Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld kunnen lang onzichtbaar blijven voor de hulpverlening. Om hen beter te beschermen, is in Hollands Midden het meldtraject 'Kindspoor' geintroduceerd. Onlangs werd in Gouda het officiƫle startsein gegeven voor deze nieuwe werkwijze.

Verband partnergeweld en kindermishandeling:
Er bestaat een duidelijk verband tussen huiselijk geweld en onder volwassenen en kindermishandeling. Veertig tot zeventig procent van de mannen die geweld gebruiken tegen hun partner, mishandelen ook hun kinderen. Hetzelfde geldt voor ongeveer vijftig procent van de vrouwen die mishandeld worden.

Publiekscampagne geeft project eigen gezicht:
Haarlem, Utrecht en Zaanstreek / Waterland lanceerden de afgelopen jaren hun eigen publiekscampagnes over huiselijk geweld. De mogelijkheden om de doelgroep te bereiken zijn eindeloos. Maar het effect van publiciteit moet niet worden onderschat.

Ook de politie is betrokken bij ouderenmishandeling:
Een op de twintig zelfstandigwonende ouderen in Nederland is op de een of andere manier slachtoffer van mishandeling. Slechts een klein deel daarvan komt bij de politie terecht. "De aanpak van ouderenmishandeling is nog te veel gefocust op zorg en welzijn. Er gaat onvoldoende aandacht uit naar de veiligheid. Dat moet veranderen."

Week zonder geweld:
Voor de tweede keer wordt dit jaar in Nederland de 'Week zonder Geweld' gehouden. Van 25 tot en met 1 december zullen op diverse locaties acties plaatsvinden die in het teken staan van geweldsbestrijding. "Alle organisaties die op de een of andere manier een vuist willen maken tegen geweld, kunnen aanhaken", aldus projectleider Charlot Pierik.

De stelling:
Niet alleen vrouwen en kinderen hebben te maken met huiselijk geweld. Mannen kunnen net zo goed slachtoffer worden van mishandeling, bedreiging en stalking. Toch denken de mannen die door hun vrouw worden mishandeld vaak dat zij de enige zijn bij wie dat gebeurt. Dat dat zeker niet het geval is, bleek wel uit de forumdiscussie die onze bezoekers de afgelopen tijd voerden.