Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Huiselijkgeweld.nl september 2004

01-09-2004

Jaargang 4, no. 3 - september 2004

pdf bestandDownload dit nummer (pdf, 1,9 MB)

In dit nummer van huiselijkgeweld.nl onder andere aandacht voor:

Voortgang:
Er zit schot in de aanpak van huiselijk geweld. Geleidelijk aan nemen steeds meer gemeenten hun regierol op en stimuleren lokale partners tot een sluitende aanpak van huiselijk geweld. Ook op landelijk niveau zijn er mijlpalen te melden.

Oostenrijk toonbeeld voor huisverbod:
Wie thuis geweld gebruikt, moet (tijdelijk) zijn woning uit. Dat is de strekking van de Oostenrijkse Wet ter Bescherming tegen Geweld. Het is een aanpak die in steeds meer landen navolging vindt. Ook in ons land heeft het kabinet besloten dat de wettelijke mogelijkheden om plegers van huiselijk geweld uit huis te plaatsen verruimd moeten worden. Een Nederlandse delegatie reisde deze maand naar Wenen af om te bekijken wat we kunnen leren van de Oostenrijkse werkwijze.

Congres Kind tussen twee vuren! en uitreiking Jan Brouwerprijs:
Beroepskrachten en beleidsmakers erkennen steeds meer dat kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld eigen behoeften hebben aan hulp en ondersteuning. Om professionals te informeren over de problematiek van deze kinderen organiseert TransAct en het NIZW het congres Kind tussen twee vuren! Tijdens dit congres zal ook de Jan Brouwerprijs 2004 / 2005 worden uitgereikt.

Aanpak huiselijk geweld in allochtone gezinnen:
De afgelopen maanden verschenen er twee handboeken over de preventie en opvang van huiselijk geweld in allochtone gezinnen. Het een is het resultaat van het landelijke project Mozaiek. Het ander komt van de hand van Equivalent, experts in emancipatie, uit Overijssel. De organisaties kozen ieder voor een andere invalshoek.

Buddy's voor slachtoffers van huiselijk geweld:
Een streep zetten onder een gewelddadige relatie is alles behalve makkelijk. Zeker wanneer je niemand hebt om op terug te vallen. Volgens Mariƫlle Koemans en Hans van Bommel kun je dan best een steuntje in de rug gebruiken. Daarom hebben zij een netwerk van buddy's opgezet. Onder het mom 'Je bent niet alleen' willen zij slachtoffers de weg binnen hulpverleningsland wijzen.

In de strijd van een scheiding:
Nadia Pravda publiceerde onlangs 'In strijd van een scheiding', een boek gebaseerd op ware gebeurtenissen uit haar leven. Het is een leven dat in het teken staat van mishandeling, bedreiging en treiterijen; kortom stalking.

De stelling:
"Een zoon die zijn eigen moeder het ziekenhuis inslaat en mentaal helemaal kapot maakt. Hij heeft zware problemen (drank en drugs) waar hij geen hulp voor wil.." In het Forum komen regelmatig signalen naar boven die een verband aangeven tussen huiselijk geweld en verdovende middelen. De stelling luidt daarom deze keer:Alcohol en/of drugsgebruik ligt vaak ten grondslag aan huiselijk geweld, daar zou meer aandacht aan moeten worden besteed.