Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Symposium 40 jaar Blijf van m’n Lijf

07-11-2014

Dinsdag 14 oktober stond het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam in het teken van het symposium 40 jaar Blijf van m’n Lijf. Een feestelijke bijeenkomst met ruim 400 gasten, met Hare Majesteit Koningin Máxima als eregast.

In oktober 1974 werd in Amsterdam het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen opgericht. In 40 jaar heeft er een grote verandering plaatsgevonden in de manier waarop we kijken naar geweld en naar de aanpak ervan: van slachtofferoriëntatie naar systeemgerichte hulp bij het duurzaam stoppen van huiselijk geweld. Het symposium belichtte de rijke geschiedenis van de vrouwenopvang in Nederland en liet de nieuwste (digitale) ontwikkelingen zien.

Ican-app

Koningin Máxima lanceerde tijdens het symposium de app ‘Ican’. Deze app ondersteunt de eigen kracht van vrouwen om weer grip op hun leven te krijgen na huiselijk geweld. Ican brengt begeleiding en hulpverlening dichtbij, ook wanneer vrouwen de stap naar hulp nog te groot vinden. Ican biedt informatie en advies, een dagboekfunctie en mogelijkheden om te chatten met andere gebruikers.

Citaat uit toespraak Renée Römkens:

"De vrouwenbeweging geldt als een van de meest succesvolle veranderingsbewegingen uit de 20ste eeuw. De ontwikkelingen op het terrein van geweld tegen vrouwen illustreren dat succes. Wat ooit een schaamtevol privéprobleem was, wordt inmiddels erkend als schending van mensenrechten, zoals recht op het recht op leven, het recht om vrij te zijn van marteling en op non-discriminatie."
Lees hier haar hele toespraak (pdf-bestand, 56 kB, via www.blijfgroep.nl)

Citaat uit toespraak Aleid van den Brink:

"Huiselijk geweld is iets waar mensen zich voor schamen. Je treedt er niet gemakkelijk mee naar buiten. Blijf Groep vindt een laágdrempelige toegang tot hulp bij huiselijk geweld essentieel. Wij gunnen iedereen in Nederland een leven zonder geweld en een vredelievende samenleving. Daar zetten wij ons voor in."
Lees hier haar hele toespraak (pdf-bestand, 63 Kb, via www.blijfgroep.nl)

Lees hier het volledige verslag (via www.blijfgroep.nl].