Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Slachtoffers van huiselijk geweld vertellen hun verhaal (artikel)

09-02-2016

Met aanbevelingen hoe Veilig Thuis hun verhalen kan benutten.

In de gemeente Zaanstad is een pilot uitgevoerd met twee lokale Jeugdteams, gericht op het signaleren en voorkomen van huiselijk geweld. Gemeente, diverse maatschappelijke partners en social media leveren gegevens die, in combinatie of bij herhaling, signalen kunnen zijn voor huiselijk geweld. Als belangrijk onderdeel van deze pilot zijn ervaringsdeskundigen bevraagd.

Proef Zaanstad leidt tot nieuwe inzichten

Via een vragenlijst hebben 40 vrouwelijke slachtoffers hun verhaal gedaan en deze zijn nu gedeeld. De proef in Zaanstad geeft bij de professionals bewustwording over aanleidingen voor, maar ook uitingen van huiselijk geweld.
De proef biedt de Jeugdteams nieuwe inzichten over buurt en wijk, over aspecten van huiselijk geweld en mogelijke partners om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen, te voorkomen of tegen te gaan.

Collectief tegen Kindermishandeling

Rijk en VNG zijn het project Collectief tegen Kindermishandeling gestart. Dit richt zich speciaal op een vernieuwde, betere aanpak van kindermishandeling. Voor dit doel zijn in zes gemeenten samenwerkingsverbanden ingericht. Hierin werken gemeenten samen met alle lokale en regionale betrokken partijen aan de vernieuwde aanpak.

Download het hele artikel

pdf-bestand Slachtoffers van huiselijk geweld vertellen hun verhaal (pdf-bestand, MB, via vng.nl)


Hermanns, J., Boer, J.J. (2016). Slachtoffers van huiselijk geweld vertellen hun verhaal.
In opdracht van gemeente Zaanstad en het VNG-programma Veilig Thuis.