Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bezuinigingen werken ouderenmishandeling in de hand

16-01-2014

Professionals uit het veld vrezen voor een toename van ouderenmishandeling als gevolg van bezuinigingen in de ouderenzorg, blijkt uit het tv-programma Zembla.

Ouderenmishandeling staat hoog op de politieke agenda. Met campagnespots op tv probeert de overheid ons bewust te maken van het probleem. “Bijzonder tegenstrijdig”, vindt Jan Romme, Ouderenombudsman bij het Nationaal Ouderenfonds. “Dure campagnes, terwijl aan de andere kant fors wordt bezuinigd. Door die bezuinigingen wordt ouderenmishandeling in de hand gewerkt.”

Er is een miljardenbezuiniging gaande in de ouderenzorg. De overheid sluit de komende jaren 800 van de 2200 verzorgingshuizen en duizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen. Bert Keizer, verpleeghuisarts en publicist: “We zijn ouderen aan het wegduwen uit de overheidsvoorzieningen en aan het terugduwen in hun eigen hok, waar we ze veel sterkte toewensen.”

De overheid liet eind jaren negentig de omvang van ouderenmishandeling in Nederland onderzoeken. Daaruit blijkt dat jaarlijks 200.000 ouderen van boven de 65 worden mishandeld: psychisch, lichamelijk, of in de vorm van verwaarlozing of financiële uitbuiting. Er is sindsdien geen nieuw onderzoek naar de omvang meer gedaan. Romme ziet het aantal meldingen van ouderenmishandeling stijgen: “Ik denk dat het gelijke tred houdt met het feit dat er steeds minder mensen in verzorgingshuizen mogen zijn. Meer mensen komen in een thuissituatie terecht en ik denk dat daardoor ouderenmishandeling zal stijgen. Achter die voordeur vindt veel meer ouderenmishandeling plaats dan we vermoeden.”

Zembla tekent verhalen op van mensen die met ouderenmishandeling te maken hebben gehad. Zo is er meneer Koelma, die zijn dementerende echtgenote met een ketting om haar hals aan de radiator vastbond. Een verzorgster in een verpleeghuis die toegeeft wel eens patiënten te slaan. En een 91-jarige mevrouw die overlijdt na een val uit bed in het verzorgingshuis. De schouwarts tekent niet voor een natuurlijke dood, vanwege de uiteenlopende fracturen en verwondingen. De familie verdenkt de instelling van mishandeling en schakelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in. Ook brengt Zembla een bezoek aan een blijf-van-mijn-lijf huis voor ouderen, ergens op een geheime plek in Nederland.

ZEMBLA: ‘Ouderenmishandeling, donderdag 16 januari 2014 om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.
Samenstelling: Hetty Nietsch
Research: Marieke de Ruijter
Eindredactie: Manon Blaas/Jos van Dongen
Zie ook: externe linkwww.zembla.vara.nl

Naar de uitzending

externe linkOuderenmishandeling