Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Code Rood: Eerwraak belicht

10-11-2010

De NCRV zendt vanavond de documentaire ‘Code Rood: Eerwraak belicht’ uit. Jaarlijks worden honderden Nederlandse meisjes door hun eigen familie met de dood bedreigd. Saba, Dunya, Zara en Nadia zitten ondergedoken op een geheim adres in Nederland. Voor het eerst vertellen ze hun onthutsende verhaal.

De drie meisjes verkeren allemaal in Code Rood, wat betekent ‘in levensgevaar’. Nooit eerder vertelden Nederlandse allochtone meisjes zo openlijk op televisie over misbruik, onderdrukking, dwang en mishandeling. Documentairemaakster Jessica Villerius: “De angst, spanning en paniek was bijna niet op film vast te leggen. Ik voel heel erg de behoefte om deze meisjes een stem te geven, want ze vertellen dingen waar wij in Nederland geen enkele weet van hebben. Het is veilig om aan te nemen dat dit soort gruwelijkheden alleen in het Midden-Oosten gebeurt, de werkelijkheid is helaas veel gruwelijker. Het gebeurt waar we met zijn allen bij staan.”

Op 9 november bood hulporganisatie Fier Fryslân een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin gevraagd wordt om uitbreiding van deskundige en gespecialiseerde opvang van slachtoffers van eergerelateerd geweld. De politiek heeft geschokt gereageerd op de inhoud van de documentaire. Naar aanleiding van de documentaire bereidt CDA-Kamerlid Mirjam Sterk Kamervragen voor.

  • Bekijk de documentaire op de website van de NCRV