Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Zingen in het donker

01-05-2009

Indringende speelfilm over huiselijk geweld.

Zingen in het Donker, met naast Carice van Houten rollen voor Frank Lammers, Aart Staartjes en Gaite Jansen, is gemaakt in opdracht van de Mutsaersstichting in Venlo, die als hulpverlenings-instantie werk maakt van een gerichte aanpak van huiselijk geweld. De film is geregisseerd door Martie Dekkers en Ed van Otterdijk.

Inhoud

Leden van een familie zitten gevangen in een vicieuze cirkel. De titel ‘Zingen in het Donker’ verwijst naar een situatie waarin het kind probeert door het zingen van een vertrouwd kinderlied de angst te verdrijven en de ruzie en het geweld te bezweren. Op indringende wijze verbeeld de film emotioneel geweld, meesterlijk vertolkt door de Nederlandse topacteurs Carice van Houten, Frank Lammers, Aart Staartjes en een nieuw Nederlands talent: Gaite Jansen. Door de film ervaart de toeschouwer de emotionele pijn van het slachtoffer, maar ook het schuldgevoel, verdriet, ‘goede bedoelingen’, schaamte en machteloosheid van de dader.
externe linkMeer informatie.. (Website Mutsaersstichting)

In juni 2009 kwam de film in het nieuws toen minister Hirsch Ballin van justitie hem meenam naar een congres van de Raad van Europa in Noorwegen om zijn collega-ministers te laten zien hoe Nederland huiselijk geweld aanpakt.

De film werd opgenomen in de Video Library van Holland Film Meeting, het internationale onderdeel van het Nederlands Film Festival. Het festival werd gehouden van 24 tot en met 28 september 2009 in Utrecht.

Op 24 november 2009 werd de film onderscheiden in Mexico. De Nederlandse productie over huiselijk geweld ontving een Special Mention Award tijdens het 'Expresión en Corto Filmfestival' in Mexico-stad.