Safe at Home zorgt voor unieke samenwerking met corporaties

Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om hen daarvan bewust te maken is onlangs het project 'Safe at Home' gestart. Het project wordt zowel in Nederland als in Engeland uitgevoerd en gefinancierd door de Europese Unie.

De Overijsselse organisatie Kadera gaat medewerkers van vijftien woningcorporaties door heel Nederland trainen in het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Goedgetrainde woningcorporatiemedewerkers kunnen immers de spreekwoordelijke oren en ogen in de wijk zijn. Ook worden de woningcorporaties ondersteund bij het implementeren van beleid met onder andere een protocol voor medewerkers die vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Uniek

De samenwerking met woningcorporaties in de aanpak van deze problematiek is uniek. Toch levert het een belangrijk pluspunt op. Uit cijfers blijkt dat één derde van de medewerkers van woningcorporaties dagelijks contact heeft met huurders. Zo’n medewerker kan het vriendelijke en bekende gezicht zijn voor een slachtoffer die hem of haar de eerste stap naar veiligheid biedt.

Partners

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Branchevereniging Aedes en Woonstichting Nieuwkoop (WST Nieuwkoop) zijn ondersteunende partners bij het deel van Safe at Home dat in Nederland uitgevoerd wordt. Kadera is hier verantwoordelijk voor de uitvoering. Daarnaast voert de overkoepelende organisatie voor daklozenopvang in Europa, FEANTSA, kwantitatief onderzoek uit naar de rol van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Europa. Het project duurt in totaal twee jaar.