De Jonge stipt huiselijk geweld na gezinshereniging aan

Naar aanleiding van een uitzending van Argos over huiselijk geweld na gezinshereniging, gaat minister De Jonge (VWS) dit onderwerp onder de aandacht brengen bij de VNG, vrouwenopvanginstellingen en het landelijk netwerk Veilig Thuis. Dat heeft hij in antwoord op Kamervragen laten weten.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van de uitzending Veilig Thuis? Nooit van gehoord!. Deze uitzending ging over huiselijk geweld binnen Eritrese vluchtelingengezinnen. Eritrese vrouwen die via gezinshereniging naar Nederland komen en door hun man worden mishandeld, blijken niet te weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken geen Nederland of Engels, kennen organisaties als Veilig Thuis niet, vertrouwen de politie niet en hebben vaak geen recht op een tolk.

Voorlichtingspakket

De Jonge laat weten dat hij zal nagaan welke problemen instanties ervaren bij het bieden van hulp aan nagereisde gezinsleden als er sprake is van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarbij zal hij ook Pharos, Vluchtelingenwerk Nederland en het COA betrekken. Hij verwijst tevens naar het voorlichtingspakket Geweld is niet gewoon. Ken uw recht – zoek hulp! Dit pakket is door Pharos en Movisie ontwikkeld en biedt informatie over huiselijk geweld, seksuele intimidatie, gedwongen prostitutie en discriminatie van homoseksuelen.