Grote achterstanden Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond

Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond kampt met grote achterstanden. De regio doet het veel slechter dan de rest van Nederland, blijkt uit onderzoek van NRC en de Rotterdamse website Vers Beton.

Volgens de onderzoekers had Veilig Thuis tot en met september dit jaar maar 19 tot 25 procent van zijn interventies binnen de wettelijke termijn van tien weken afgehandeld. Begin 2017 constateerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog dat alle meldingen in Rotterdam op tijd werden beoordeeld. Eind november 2017 schreef de Inspectie dat "het niet in alle gevallen lukt". Dit jaar lukte dat in Rotterdam volgens interne cijfers bij tweederde van de meldingen niet.

Niet haalbaar

Bij een recent bezoek eiste de Inspectie dat dit probleem voor 1 januari 2019 zou zijn opgelost. Volgens Vers Beton schreef een bestuurder van Veilig Thuis in een mail aan de medewerkers: "We zijn overeengekomen dat we dit uiteraard als streven hebben, maar ervan uitgaan dat [dat] niet haalbaar is."

Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond is ook niet 24 uur per dag bereikbaar, terwijl de wet dat wel voorschrijft. Drie weken geleden kreeg de organisatie daarvoor nog een waarschuwing van de Inspectie.

Verscherpt toezicht

De gemeente Rotterdam betreurt de situatie bij Veilig Thuis, maar zegt dat er onder verscherpt toezicht hard wordt gewerkt om achterstanden weg te werken.