Fier! komt met boek over wisselwerking geld en geweld

Veel slachtoffers van geweld kampen met financiële problemen. Hulpverleners weten vaak niet wat te doen aan deze problematiek. Dit blijkt uit onderzoek van Fier! Fier! deed ruim anderhalf jaar onderzoek naar dit thema en lanceerde onlangs het boek Geld en Geweld, armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties.

Het boek biedt hulpverleners inzicht in de wisselwerking tussen geld en geweld, en handvatten om financiële problemen van hun cliënten te signaleren en bespreekbaar te maken. De hulpverleners hoeven volgens auteur Ferdi Bekken niet zelf aan de slag met de schulden van hun cliënten, maar ze moeten ze wel kunnen signaleren en bespreken.

"Daarna kunnen ze hun cliënten motiveren om hulp te ontvangen van professionals op financieel gebied. Doen ze dit niet, dan blijft de stress en het risico op problemen aanwezig. Denk aan gezinnen waar ruzies vanwege de financiële problemen maar niet stoppen, of jonge vrouwen die vanwege financiële problemen in handen vallen van een loverboy. Dat moeten we niet willen."

Uitgebuit

Volgens Bekken heeft naar schatting zo’n 90 procent van de cliënten in de maatschappelijke en de vrouwenopvang financiële problemen. "Vaak zijn die financiële problemen verbonden met het geweld dat zij hebben meegemaakt. Geweld kan een oorzaak zijn van financiële problemen, maar ook een gevolg. Bij Fier! zien we veel meisjes en vrouwen die binnen een gewelddadige relatie financieel zijn uitgebuit. Door bijvoorbeeld hun loverboy, door familie of hun partner."

Project Armoede en Schulden

Het boek Geld en Geweld is het resultaat van het project Armoede en Schulden, dat gefinancierd is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.