Vrouwen altijd door bekende omgebracht

Dit jaar zijn in Nederland 40 vrouwen vermoord. In alle gevallen was de dader een bekende.

Dat blijkt uit cijfers van de website Moordatlas, die het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland inventariseert.

68 mannen werden het slachtoffer van moord of doodslag. De aantallen zijn nog niet definitief. In enkele gevallen staat de doodsoorzaak nog niet vast en mogelijk oordeelt de rechtbank in andere zaken dat er geen sprake was van moord of doodslag. In slechts twee zaken is de verdachte een vrouw, alle andere moorden werden door mannen gepleegd.

(Ex-)partners

In veruit de meeste gevallen werden vrouwen door hun partner of ex-partner vermoord of de dader was een man die een relatie met het slachtoffer wilde. Vier studentes werden vermoord, allen door geobsedeerde mannen. Eén vrouw werd door haar zoon vermoord.

Met in totaal 108 gevallen van moord en doodslag, werden in 2018 51 moorden minder gepleegd dan vorig jaar.