Mishandelde vaders machteloos bij organiseren omgangsregeling

Moeders worden in ons land voorgetrokken als het gaat om omgang met de kinderen na huiselijk geweld of een vechtscheiding. "Moeders hebben juridisch meer mogelijkheden, krijgen van instanties vaker het voordeel van de twijfel en gebruiken die positie om vaders dwars te zitten", zo schrijft het AD.

De mannenopvang in Nederland bevestigt dit beeld en spreekt over veel schrijnende gevallen. Mannen die wegens huiselijk geweld naar de opvang vluchten, lukt het meestal niet om de kinderen mee te krijgen. Bij moeders is dat veel vanzelfsprekender.

Landelijk probleem

"We horen overal hetzelfde. Dit is een landelijk probleem", zeg Esther Markink van stichting Kadera uit Zwolle, een van de zes opvangcentra voor mannen in Nederland op het AD online. Ondanks tussenkomst van instanties, mag de moeder bepalen of de vader de kinderen ziet. Voor haar kan dat tevens een middel zijn om de man onder druk te zetten.

Kamervragen

CDA-kamerlid René Peters komt deze week met Kamervragen. Hij wil dat staatssecretaris Paul Blokhuis het probleem in beeld brengt en vraagt passende maatregelen. Ook SP, VVD en D66 dringen aan op een oplossing.