Lokale allianties effectief tegen financieel misbruik

Lokale allianties zijn een effectief middel om financieel misbruik van ouderen te voorkomen, tijdig te signaleren en aan te pakken. Dat concludeert Regioplan in een onderzoek naar het functioneren van de lokale allianties.

Financieel misbruik is één van de veelvoorkomende vormen van ouderenmishandeling. In lokale allianties werken banken, notarissen, mentoren en bewindvoerders samen met hulpverleners. Zij vormen een unieke publiek private samenwerking en worden ondersteund door landelijke koepelorganisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en door het ministerie van VWS.

Samenwerking is van essentieel belang bij de aanpak van financieel misbruik, stelt Regioplan. Dat geldt niet alleen voor financieel misbruik van ouderen, maar van iedereen die slachtoffer dreigt te worden. De lokale allianties bieden een platform waar die samenwerking in de praktijk kan plaatsvinden. Inmiddels zijn er meer dan 60 lokale allianties actief in Nederland en dat aantal groeit nog steeds.

Regioplan voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van VWS.