Pleidooi voor betere hulp misbruikte jongens

Jongens die seksueel worden misbruikt moeten beter worden geholpen. Daarvoor pleiten verschillende organisaties die zich inzetten voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

Uit de cijfers blijkt dat jongens ontzettend weinig in beeld zijn, zo meldde het NOS Jeugdjournaal gisteren.

“Toch krijgen we wel degelijk signalen dat het voorkomt. En dus moet er meer aandacht komen, zodat ook mannelijke slachtoffers vaker aangifte durven te doen", zegt een woordvoerder van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Naast de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, vinden ook het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel Comensha, WatchNL en hulporganisaties als Fier, Centrum Seksueel Geweld (CSG) dat er te weinig aandacht is voor mannelijke slachtoffers.

Schaamte

Volgens het CSG houden jongens ook vaak hun mond omdat de schaamte onder mannelijke slachtoffers groter is dan bij vrouwen. "Dan denken ze dat mensen hen zien als zwak of een slappeling", vertelt Iva Bicanic van het CSG.

Jongensopvang

Om jongens beter te helpen, is er in het noorden van het land een opvanghuis voor minderjarige jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een huis in een wijk waar ze met z'n zevenen op adem kunnen komen en worden behandeld. Het is voor het eerst in Nederland dat er voor deze doelgroep zo'n plek is. Nog dit jaar zal een tweede huis voor jongens de deuren openen ergens in het westen van het land.

Uitzending

Bekijk de uitzending van het Jeugdjournaal