Specialist moet ouderverstoting bij vechtscheiding voorkomen

Er moet een ‘specialist contactverlies’ komen om ouderverstoting bij een vechtscheiding tegen te gaan. Dat heeft demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij baseert zich hierbij op het rapport van het Expertteam Ouderverstoting.

Het Expertteam Ouderverstoting voerde in opdracht van Dekker onderzoek uit naar ouderverstoting, waarbij een ouder het contact met het kind na de scheiding verliest.

Ouderverstoting wordt momenteel onvoldoende herkend en aangepakt, ook werken er vaak meerdere professionals langs elkaar heen, concludeert het expertteam.

De specialist contactverlies moet ouders in een vroeg stadium erop wijzen dat ze zich aan de omgangsregeling moeten houden. Doen ze dat niet, dan verliezen ze sneller hun gezag over de kinderen. Daarnaast wordt ook ingezet op hulp wanneer contactverlies al wel heeft plaatsgevonden. "Als contactverlies al is opgetreden, is het vaak lastig voor een gezin om zonder hulp de verhoudingen te herstellen", aldus Dekker.

Meer regie

"Het huidige systeem faalt op alle fronten", zegt familierechter en voorzitter van het Expertteam Cees van Leuven Pointer. "Er moet veel meer regie komen aan het begin van een complexe scheiding. Als er sprake is van contactverlies moet er gelijk een rood lampje gaan branden."

Scheidingsadviesteams

Het Expertteam Ouderverstoting pleit tevens voor het instellen van speciale scheidingsadviesteams. Die moeten in het begin van de complexe scheiding al betrokken worden. Zij doen onderzoek naar de oorzaken van de scheiding, bieden hulp, maar schakelen ook de politie in als een ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt. Een ouder die weigert mee te werken, moet binnen twee weken bezoek krijgen van een agent in burger, zegt Van Leuven. "Die moet de ouders wijzen op de gevolgen. Als die ouder niet meewerkt, volgen er al snel boetes, dwangsommen of wordt een ouder tijdelijk uit het gezag gezet."