Verband financiële (on)afhankelijkheid en partnergeweld

Er is een verband tussen financiële (on)afhankelijkheid van vrouwen en partnergeweld. Arbeidsparticipatie van vrouwen blijkt een belangrijke factor om hun sociale weerbaarheid te vergroten. Dat blijkt uit een literatuurstudie van Atria.

Atria voert in opdracht van de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek uit naar het verband tussen financiële (on)afhankelijkheid en partnergeweld.

Het verband tussen financiële (on)afhankelijkheid van vrouwen en partnergeweld blijkt een zeer complex verband. Er spelen ook andere (niet-economische) factoren een rol. Financiële onafhankelijkheid biedt daarom niet voor iedereen bescherming tegen (herhaling van) partnergeweld.

Het verband heeft bovendien een paradoxaal karakter. Arbeidsparticipatie kan de kans op (herhaling van) partnergeweld namelijk ook vergroten wanneer de mannelijke partner de versterking van de economische positie van de vrouw als dreiging ziet.

Ten derde is het verband wederkerig, omdat partnergeweld ook invloed heeft op de economische positie van de vrouw. Een vrouw met (betaald) werk kan op papier wel financieel onafhankelijk zijn, maar in de praktijk door haar controlerende partner geen toegang hebben tot deze middelen. Dit pleit voor (beleidsmatige) erkenning van economisch geweld als geweldsvorm van partnergeweld.

Literatuurstudie

De wetenschappelijke literatuurstudie is het eerste deel van het onderzoek van Atria naar het verband tussen financiële (on)afhankelijkheid van vrouwen en partnergeweld. De uitkomsten van deze literatuurstudie zullen aangevuld worden met een empirisch onderzoek. In dit tweede deel van het onderzoek staat de vraag centraal welke rol financiële onafhankelijkheid heeft ná partnergeweld De resultaten van dit onderdeel zullen deze zomer verschijnen.