Poolse scholiere wint Europese prijs met geheim meldpunt

Een nep-webshop voor natuurlijke make-up producten, waar je heimelijk huiselijk geweld kunt melden. Met dit initiatief won de Poolse scholiere Krystyna Paszko (17) onlangs de EESC Civil Solidarity Prize (Europese Burgersolidariteitsprijs).

Het Europese Economisch en Sociaal Comité (EESC) noemt dit project ‘een uitstekend voorbeeld van buitengewone solidariteit tijdens de coronacrisis’.

Paszko zette de webshop Rumianki i bratki (Kamille en viooltjes) in april vorig jaar op. Hiermee wilde ze iets doen aan het toegenomen risico op huiselijk geweld als gevolg van de lockdownmaatregelen.

Wie een pot crème aanklikt, krijgt er een aantal vragen bij: hoe lang heb je al ‘huidproblemen’ en reageert je ‘huid’ op alcohol? Na het bestellen van de crème, worden de persoonsgegevens doorgestuurd naar politie en andere hulpverleners.

Ondersteuning

Omdat de scholiere al snel hoorde dat haar idee groter moest worden aangepakt, nam ze contact op met het Poolse Centre for Women’s Rights. Deze organisatie zorgt nu voor de psychologische en juridische ondersteuning. Paszko blijft zelf de manager van het project. Volgens De Standaard heeft ze via de site al meer dan 350 mensen geholpen.

Aan de Europese Burgersolidariteitsprijs is bedrag van 10.000 euro verbonden. De webshop zal volgens Paszko in ieder geval blijven bestaan tot het einde van de pandemie.