Nieuwe landelijke supportlijn voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar kunnen sinds gisteren voor een luisterend oor terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. De supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon in samenwerking met De Luisterlijn, 113, Fier en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Getrainde vrijwilligers bieden via de bel- en chatlijn dagelijks laagdrempelige support als het even niet zo lekker gaat. Alles is er bespreekbaar. Contact is gratis en anoniem.

Alles oké? supportlijn

Het welzijn van jongvolwassenen is in het afgelopen jaar afgenomen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hierdoor ontstaan er toenemende mentale problemen onder deze groep. 

“Jongvolwassenen worden hard getroffen door de coronamaatregelen: hun hele leven ligt al meer dan een jaar zowel praktisch als sociaal op z’n gat,” aldus Roline de Wilde, initiatiefnemer en directeur van De Kindertelefoon. "Stages konden niet doorgaan, ze verloren hun (bij)baan en sociale contacten zijn tot het minimum beperkt. Ook krijgen we steeds meer signalen dat deze groep kampt met mentale problemen als eenzaamheid en depressiviteit. Het is erg belangrijk om daarover te praten."

Volgens De Wilde blijkt uit onderzoek dat 1 op de 3 momenteel behoefte heeft aan een laagdrempelige supportlijn, meer dan de helft geeft aan mensen in hun omgeving te kennen die deze behoefte hebben. 

Bijna honderd vrijwilligers

Een groep van bijna honderd, speciaal voor deze lijn, opgeleide vrijwilligers staat klaar om de komende maanden de chat en telefoon te bemannen. De Wilde: “Deze vrijwilligers zijn getraind om écht naar je te luisteren, zonder oordeel. Het kan al enorm opluchten om je verhaal kwijt te kunnen en als je dat fijn vindt, kunnen ze ook met je meedenken hoe je weer een stap in de goede richting kunt zetten. Je hebt daarbij zelf de regie.”

De gratis telefoonlijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. Bellen kan naar 0800-0450 en de chat is bereikbaar via allesoke.nl.