Opvang slachtoffers eergerelateerd geweld Sterk Huis overvol

De opvang bij Sterk Huis in Goirle voor slachtoffers van eergerelateerd geweld zit overvol. Op de locatie die officieel tien opvangplekken telt, verblijven momenteel zeventien mensen. Ze komen uit heel Nederland. Dat meldt BD.nl.

Volgens een medewerker van Sterk Huis laait ‘de periode van achterlating’, ieder jaar in de maanden net voor de zomervakantie weer op.

vrouw zittend bovenaan trap

Jongeren worden in de vakantie meegenomen naar het land van herkomst. Omdat daar een huwelijkskandidaat op ze wacht, weten ze niet of ze terugkeren naar Nederland. Soms is het gedrag van de kinderen voor de ouders aanleiding om ze achter te laten en door familie te laten 'heropvoeden'.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 2500 tot 3000 zaken door de politie geregistreerd waarbij eergerelateerd geweld (vermoedelijk) een rol speelt.

Sterk Huis vangt slachtoffers op uit heel Nederland en heeft tien veilige opvangplekken, waar vooral jonge vrouwen en moeders met kinderen verblijven. Ze wonen er weken tot meer dan een jaar. De opvang zit altijd vol, met pieken zoals in deze maanden.

Deskundigheid

De deskundigheid van de twee Sterk Huis-medewerkers wordt sinds kort ook in België gewaardeerd. Ze trainen momenteel meer dan 200 Belgische professionals (o.a. zorg, politie, rechtspraak) in het signaleren van eergerelateerd geweld.

  • Lees het hele artikel op BD.nl.