Toename oudermishandeling tijdens de lockdown

Veilig Thuis-organisaties in de regio IJsselland zien een forse stijging van het aantal geweldsincidenten waarbij ouders slachtoffer werden van hun eigen kinderen. Dat meldt AD.nl.

In de regio IJsselland nam het geweld tegen ouders door hun eigen kinderen het afgelopen jaar met 45 procent toe.

Veilig Thuis IJsselland ontving in totaal 133 meldingen. Het werkelijke aantal geweldsincidenten ligt waarschijnlijk hoger, aangezien lang niet alles wordt gemeld.

Volgens directeur Ellen Rooijers van Veilig Thuis IJsselland gaat het zowel om fysiek als psychisch geweld. “Juist jongeren hebben het tijdens de lockdown met alle beperkende coronamaatregelen zwaar voor de kiezen gehad. Soms is dat in thuissituaties misgelopen.”

Volgens AD.nl is er bij Veilig Thuis Noord- en Oost-Gelderland sprake van een vergelijkbaar beeld. Ook hier is het geweld door thuiswonende jongeren tegen hun ouders het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. 

Geen kant op

“Een jongere die een slechte relatie heeft met zijn ouders, kon tijdens de lockdown geen kant op”, vertelt directeur Azime Gülhan van Veilig Thuis Noord- en Oost-Gelderland. “Waar zo’n jongere voorheen als het even te veel werd het ouderlijk huis kon ontvluchten, was dat nu vaak niet mogelijk. De scholen zaten dicht, afspreken met vrienden was moeilijk. In zo’n situatie bouwt de spanning zich op en ontstaan dagelijks conflicten, totdat het uit de hand loopt.”