Vechtscheidingen. Beleving en ervaringen van ouders en kinderen en verandering na Kinderen uit de Knel

Beleving en ervaringen van ouders en kinderen en verandering na Kinderen uit de Knel.

Schoemaker, K., Kruijff, A. de, Visser, M., Lawick, J. van, & Finkenauer, C. (2017). Vechtscheidingen. Beleving en ervaringen van ouders en kinderen en verandering na Kinderen uit de Knel. Amsterdam / Utrecht: Vrije Universiteit Amsterdam / Universiteit Utrecht / Academische Werkplaats Kindermishandeling.

Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK).

Tweeledig onderzoek

Het onderzoek richtte zich enerzijds op het in kaart brengen van ouders die verwikkeld zijn in een vechtscheiding en hun kinderen. In de tweede plaats werd onderzocht wat de effectiviteit is van de interventie Kinderen uit de knel. Dit gebeurde door deelnemende ouders en kinderen voor en na de interventie te ondervragen via een vragenlijst.

Posttraumatische stressklachten

Ondanks de negatieve gevolgen van vechtscheidingen voor kinderen, beoordelen kinderen de kwaliteit van hun leven als vrij positief. Ze hebben wel last van dagelijkse confrontaties met de gevolgen van de scheiding, zoals het omgaan met verschillende regels.

De zeer ernstige conflicten tussen ouders zorgen voor traumaklachten bij kinderen. Bijna 50 procent van de kinderen in het onderzoek had een verhoogd risico op posttraumatische stressklachten door de scheiding.

Kinderen uit de knel

Het onderzoek bestond ook uit het bestuderen van de werking van het interventieprogramma Kinderen uit de Knel dat speciaal gericht is op het welzijn van de kinderen. De onderzoekers volgden 83 vaders, 82 moeders en 142 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar die deelnamen aan deze interventie.

De resultaten van deze studie suggereren dat conflicten verminderen als ouders samen met hun ex-partner de interventie hadden gevolgd. Vergeleken met rapportages voor de interventie waren ouders van mening dat hun conflicten minder ernstig en constructiever waren na het volgen van het programma. Desondanks bleken negatieve gedachten en gevoelens rondom de ex-partner niet te veranderen.