Veilig Thuis heeft nog moeite met realiseren eigen ambitie

Het lukt Veilig Thuis momenteel niet om meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld op tijd in te schatten en te onderzoeken. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Op verzoek van Trouw verzamelde het Landelijk Netwerk Veilig Thuis de gegevens van de 26 Veilig Thuis organisaties. Deze regionale organisaties hebben afgesproken dat ze minimaal 90 procent van de meldingen binnen vijf dagen op hun ernst beoordelen. 80 procent van alle onderzoeken die op de meldingen volgen, zou binnen tien weken afgerond moeten zijn.

Ambitie

Uit de laatste cijfers blijkt dat slechts zeven regio’s in de laatste drie maanden van vorig jaar aan de ambitie voldeden om binnen vijf dagen de veiligheidsbeoordeling te doen. Vijf regio’s lukte het om minstens 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken af te ronden.

Meldcode

Dat de normen meestal niet worden gehaald, heeft volgens Tanno Klijn, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, te maken met de nieuwe meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en de nieuwe werkwijze van Veilig Thuis. Hierdoor heeft het personeel de afgelopen maanden trainingen moeten volgen en zijn er ook veel nieuwe mensen aangetrokken. "Daardoor zijn er minder mensen beschikbaar geweest en het nieuwe personeel moest worden ingewerkt", zegt hij in Trouw.