Kinderrechters bezorgd over wachtlijsten jeugdbescherming

Kinderrechters maken zich grote zorgen over het tekort aan jeugdzorgwerkers. De wachtlijsten bij jeugdbescherming zijn inmiddels zo lang, dat het risico bestaat dat er een jaar lang niets gebeurt. Kwetsbare kinderen zijn daar volgens de kinderrechters de dupe van. Dat meldt RTL Nieuws.

Om het probleem inzichtelijk te maken hebben kinderrechters tientallen uitspraken op rechtspraak.nl gezet. Volgens de nieuwszender, die de uitspraken heeft ingezien, gaat het om ernstige situaties. Denk aan huiselijk geweld, dreiging van kindontvoering, alcohol- of drugsmisbruik van (een van de) ouders of een vechtscheiding. Minderjarige kinderen zijn gevlucht van hun ouders, glijden af, gaan niet meer naar school en sommige kleine kinderen hebben geen contact meer met vriendjes.

Groeiend probleem

Kinderrechter Susanne Tempel werkt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. 'Het tekort aan jeugdzorgwerkers is al maanden een groeiend probleem', zegt zij op de website RTL Nieuws. 'Door deze zaken online te zetten willen we laten zien wat er zoal bij de gezinnen speelt en waarom het zo belangrijk is dat er een oplossing komt.'

Kinderombudsman

Eerder dit jaar luidde kinderombudsman Margrite Kalverboer ook al de noodklok. Volgens haar krijgen kwetsbare kinderen van de verschillende zorginstanties niet de hulp die ze nodig hebben.