Petitie voor geestelijk geweld in Wetboek

Er is een petitie gestart die stelt dat geestelijk geweld opgenomen moet worden in het Wetboek van Strafrecht. Aanleiding is de uitspraak van minister Dekker vorige maand dat de huidige wetgeving genoeg aanknopingspunten biedt om psychisch geweld strafbaar te stellen.

De minister reageerde hiermee op Kamervragen van GroenLinks-Kamerleden Kathalijne Buitenweg en Lisa Westerveld. Zij vinden onder meer dat het ontbreken van de term psychische kindermishandeling een lacune in het Wetboek is. De partij heeft dan ook laten weten het antwoord van het kabinet 'een gemiste kans en onbegrijpelijk' te vinden.

In de volgende landen is emotionele mishandeling wel apart strafbaar gesteld: Frankrijk (2010), Engeland (2015), Wales (2019), Schotland (2019), Ierland (2019), Australie (2018), Nieuw Zeeland (2018) en de VS (2019).