Duizenden slachtoffers stalkerware

Het ongezien volgen van je internetgedrag, stiekem WhatsApp-gesprekken meelezen of de camera aanzetten. Duizenden Nederlanders worden op dergelijke wijze bespioneerd via hun smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de nieuwszender zijn het vooral (ex-)partners die zogenoemde stalkerware installeren.

RTL Nieuws baseert zich op cijfers van vijftien antivirusbedrijven.

Het aantal geregistreerde infecties door middel van stalkerware op hun lag vorig jaar op 6.500, maar omdat veel mensen geen antivirusprogramma op hun smartphone hebben die de malafide software kan herkennen, ligt het werkelijke aantal slachtoffers vermoedelijk hoger.

De malafide software wordt stiekem op de Android-smartphone van het apparaat gezet, waarna allerlei informatie wordt doorgestuurd. Omdat dit soort apps op iPhones niet is toegestaan, proberen daders toegang te krijgen tot het iCloud-account van het slachtoffer. Daarnaast is het mogelijk om op zowel een Android- als iOS-smartphone administratierechten te krijgen door middel van het zogenoemde rooten of jailbreaken. Op smartphones die op deze manier zijn gekraakt, is het makkelijker om stalkerware te installeren.