Nieuwe serie vlogs CSG speciaal voor kinderen

Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld (CSG), heeft een nieuwe serie vlogsgemaakt speciaal voor kinderen. Hierin legt ze uit waar zij last van kunnen hebben als ze zijn misbruikt en wat ze kunnen doen om het misbruik te stoppen.

Eerder verschenen in deze reeks al vlogs voor zorgprofessionals en voor leerkrachten van basisscholen. Later volgen nog vlogs voor ouders en naasten.

Wat kan ik doen als iemand aan me heeft gezeten en het voelde niet oké? Wat is seksueel misbruik eigenlijk? Is het normaal dat ik in de war ben? Waarom voel ik me schuldig? Allemaal vragen van kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik.

Een op de zes kinderen maakt in zijn of haar leven een vorm van misbruik mee, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. 85 procent van het misbruik vindt plaats in huiselijke kring. Door familieleden, huisvrienden, buren en kennissen. Voor veel kinderen is school, sport, uitgaan of werk een escape. Het zijn normaal de plekken waar het misbruik even niet bestaat. Nu door het corona-virus scholen, sportclubs en horeca dicht zijn, lopen deze kinderen extra gevaar.

De video’s zijn gemaakt in samenwerking met De Kindertelefoon enmet steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.